Ορθοδοντική

Τι είναι η ορθοδοντική;

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών του προσώπου και του στόματος που προκαλούνται από στραβά, συνωστισμένα ή προέχοντα δόντια ή από γνάθους που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους. Ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος που ασκεί αποκλειστικά την ορθοδοντική, στην οποία ειδικεύθηκε σε αναγνωρισμένο πρόγραμμα για 3 τουλάχιστον χρόνια.

Για ποιους λόγους συνίσταται η ορθοδοντική;

Πρώτα από όλα, τα στραβά, συνωστισμένα δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας και σφραγισμάτων. Δεύτερον, δόντια και γνάθοι που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους δεν επιτρέπουν στο άτομο να δαγκώνει με τρόπο σωστό και λειτουργικό με αποτέλεσμα τα δόντια και το οστό που τα συγκρατεί να εμφανίσουν βλάβες. Αργά ή γρήγορα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών αυτών. Τρίτον, τα στραβά δόντια ή γνάθοι μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ούλων και τελικά να οδηγήσουν σε ουλίτιδα ή άλλα περιοδοντικά προβλήματα.

Συχνά οι ενήλικες ασθενείς με την ορθοδοντική επιδιώκουν να επιτευχθεί καλύτερη δυνατή αισθητική με την ευθυγράμμιση των πρόσθιων δοντιών. Στην πραγματικότητα αυτό που επιτυγχάνεται είναι η ευθυγράμμιση μόνο των πρόσθιων δοντιών, αλλά μένουν αδιόρθωτα π.χ. ένας προγναθισμός ή μια βαθιά υπερσύγκλειση.

Αντιθέτως η έγκυρη εφαρμογή σε παιδιά, οδηγεί σχεδόν πάντα σε τέλειο αποτέλεσμα διορθώνοντας συνολικά το πρόβλημα.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται συχνά στην Ορθοδοντική;

-ορθοδοντική με διαφανείς νάρθηκες

Η ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια είναι η διαδικασία αποκατάστασης κάποιων ορθοδοντικών ανωμαλιών με τη χρήση εξατομικευμένων λεπτών διαφανών ναρθήκων.

-γλωσσική Ορθοδοντική

Στη γλωσσική ορθοδοντική, εξατομικευμένοι ακίνητοι μηχανισμοί – «σιδεράκια» τοποθετούνται στην γλωσσική (εσωτερική) επιφάνεια των δοντιών.

Ποια ηλικία είναι η πιο κατάλληλη για να εφαρμοστεί η ορθοδοντική;

Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις της ορθοδοντικής τα τελευταία χρόνια, οποιαδήποτε ηλικία είναι πλέον κατάλληλη για ορθοδοντική. Η πιο κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι η ηλικία των 7 ετών. Ο ορθοδοντικός θα κρίνει αν η θεραπεία είναι καλύτερο να ξεκινήσει αμέσως ή να αναβληθεί για αργότερα. Η πλειοψηφία των ασθενών είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ορθοδοντική θεραπεία μεταξύ 7 και 12 ετών.

Ποιες είναι οι φάσεις της ορθοδοντικής προσέγγισης;

Η θεραπευτική προσέγγιση της Ορθοδοντικής χωρίζεται σε τρείς φάσεις:

την προληπτική Ορθοδοντική.

Εφαρμόζεται προληπτικά σε παιδιά μικρής ηλικίας κατά την περίοδο εμφάνισης των πρώτων μονίμων δοντιών. Ο ορθοδοντικός εφαρμόζει μικρές απλές παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα.

την κατασταλτική Ορθοδοντική.

Την περίοδο που συνυπάρχουν στην στοματική κοιλότητα νεογιλά (παιδικά) και μόνιμα δόντια, γίνονται παρεμβάσεις διόρθωσης προβλημάτων σε δόντια που ήδη έχουν εγκατασταθεί.

Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως το ορθοδοντικό πρόβλημα, αλλά αντιμετωπίζεται ένα σημαντικό κομμάτι αυτού.

την πλήρη Ορθοδοντική.

Σε αυτή τη περίπτωση ο Ορθοδοντικός αναλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση όλων των προβλημάτων της σύγκλεισης και των οδοντοφατνιακών δομών. Ο πιο συνήθης τρόπος είναι με την εφαρμογή ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών (brackets) σε όλα τα δόντια και των δύο γνάθων.

Εάν βέβαια είναι επιθυμητό ή ιατρικώς απαραίτητο, δύναται να διορθωθούν πλήρως ακόμη και ακραία λανθασμένες θέσεις των δοντιών και της γνάθου σε ενήλικες. Αρχικά ευθυγραμμίζονται τα δόντια και εναρμονίζονται τα οδοντικά τόξα. Στη συνέχεια, ο γναθοχειρουργός μετατοπίζει χειρουργικά μία ή και τις δύο γνάθους.