Προσθετική

Η Προσθετική είναι ο τομέας της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών και την εξισορρόπηση της σύγκλεισης, προσφέροντας ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σε ποιές περιπτώσεις είναι αναγκαία;

Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει με την προληπτική οδοντιατρική για τη διατήρηση των φυσικών δοντιών για όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, η απώλειά τους λόγω τερηδόνας ή περιοδοντικής νόσου εξακολουθεί να προβληματίζει τον σύγχρονο άνθρωπο. Η μερική ή ολική απώλεια των φυσικών δοντιών δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη αναπλήρωσής τους με τεχνητά, ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Τι περιλαμβάνει;

Η Προσθετική εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις μερικής ή ολικής απώλειας των φυσικών δοντιών, αλλά και σε περιπτώσεις όπου η αισθητική παρέμβαση είναι επιθυμητή.

Περιλαμβάνει:

Στεφάνες ή αλλιώς θήκες δοντιών.
Οι θήκες είναι αποκαταστάσεις οι οποίες προστατεύουν κατεστραμμένα ή σπασμένα δόντια. Ο ορθοδοντικός τοποθετεί θήκη σε ένα κατεστραμμένο ή απονευρωμένο δόντι και με αυτό τον τρόπο το ενδυναμώνει ώστε να διατηρηθεί η αισθητική και η λειτουργικότητά του.

Γέφυρες.

Η γέφυρες δοντιών είναι μια διαδεδομένη μέθοδος, που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων ελλειπόντων δοντιών. Στερεώνονται μόνιμα στο στόμα με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της λειτουργίας του. Επιπλέον συμβάλλουν στην διατήρηση της αισθητικής του χαμόγελου και του προσώπου.

Μία γέφυρα στηρίζεται σε δύο τουλάχιστον γειτονικά φυσικά ή τεχνητά δόντια(στηρίγματα) και προσκολλάται σ΄ αυτά με συγκολλητική κονία, ενώ το κενό καλύπτεται με ένα πρόσθετο, τεχνητό δόντι.

Μερικές οδοντοστοιχίες.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες αντικαθιστούν κάποια δόντια που έχουν χαθεί. Αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό, ακρυλική βάση και τεχνητά ακρυλικά δόντια.
Δεν είναι μόνιμα κολλημένες στο στόμα, αλλά τοποθετούνται και αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της μέρας.
Συγκρατούνται σε κάποια από τα εναπομείναντα φυσικά δόντια με μεταλλικά άγκιστρα ή με συνδέσμους ακριβείας.
Η επιτυχία της μερικής οδοντοστοιχίας στηρίζεται στο σωστό σχεδιασμό που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο οδοντίατρο..

Ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες)

Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι φτιαγμένες συνήθως από ακρυλική ρητίνη (με ροζ χρώμα για τη βάση και λευκά δόντια), οι οποίες αναπληρώνουν τα φυσικά δόντια που έχουν χαθεί.

Όταν τα φυσικά δόντια χαθούν το αποτέλεσμα είναι οι μύες γύρω από το στόμα να ατροφήσουν. Συγχρόνως τα μάγουλα βυθίζονται προς το εσωτερικό του στόματος, η μορφολογία στα χείλη εξαφανίζεται με αποτέλεσμα το πρόσωπο να αποκτά μια όψη παραμορφωμένη.
Επιπλέον η απώλεια των δοντιών που δεν αποκαθίστανται επηρεάζει τη διατροφή, την ψυχολογία, την κοινωνικότητ
α, αλλά και τη γενική υγεία.

Οι σωστά κατασκευασμένες οδοντοστοιχίες βελτιώνουν αισθητά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του προσώπου.
Βοηθούν στην αποκατάσταση της μάσησης, χαρίζουν αυτοπεποίθηση και ενισχύουν την κοινωνικότητα.

 

Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικοί άξονες ή θήκες που εμφυτεύονται έπειτα από χειρουργική επέμβαση στο φατνιακό οστούν, κάτω από τα ούλα. Όταν τοποθετηθούν και σταθεροποιηθούν, εφαρμόζονται επάνω τους τα τεχνητά δόντια.