Προληπτικές Εμφράξεις – Καλύψεις Οπών και Σχισμών

Προληπτικές Εμφράξεις – Καλύψεις Οπών και Σχισμών

Οι προληπτικές εμφράξεις ή καλύψεις οπών και σχισμών (sealants) είναι μια τεχνική που εφαρμόζουν οι οδοντίατροι (και ιδιαίτερα οι παιδοδοντίατροι) για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Πρόκειται για την επικάλυψη της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών με ένα λεπτό στρώμα συνθετικού υλικού που ουσιαστικά ‘μονώνει’ την επιφάνεια του δοντιού από την επίδραση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας και των οξέων που παράγουν.

Οι οριζόντιες επιφάνειες των πίσω δοντιών (γομφίων και προγομφίων) τις οποίες χρησιμοποιούμε για τη μάσηση δεν είναι τελείως επίπεδες. Έχουν μικρές οπές, βαθουλώματα και σχισμές στις οποίες μπορεί να εισχωρήσουν υπολείμματα τροφών και μικρόβια. Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν είναι αρκετά λεπτές για να εισχωρήσουν και να καθαρίσουν σε αυτά τα σημεία κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Σαν αποτέλεσμα τα μικρόβια και τα οξέα που παράγουν παραμένουν συνεχώς μέσα στις οπές και σχισμές προκαλώντας τερηδονισμό του δοντιού.

Η προληπτική κάλυψη αυτών των οπών και σχισμών εξομαλύνει την μασητική επιφάνεια των δοντιών αποτρέποντας τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας και διευκολύνοντας την απομάκρυνση της με το καθημερινό βούρτσισμα.

Η χρήση προληπτικών εμφράξεων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την παιδική ηλικία. Τα παιδικά δόντια αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο τερηδόνας λόγω της αυξημένης κατανάλωσης γλυκών από τα παιδιά και της αδυναμίας τους να βουρτσίσουν σχολαστικά και σωστά ώστε να απομακρύνουν τελείως την μικροβιακή πλάκα. Ιδιαίτερα οι μόνιμοι πρώτοι γομφίοι (εξαρίτες) που είναι τα πρώτα δόντια που ανατέλλουν στην ηλικία των έξι ετών αντιμετωπίζουν ποσοστά τερηδονισμού που φθάνουν και το 90%. Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω της μικρής ηλικίας και της μειωμένης δεξιότητας του παιδιού αλλά και λόγω του γεγονότος ότι συγχέονται με τα νεογιλά δόντια και πολλές φορές δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία από τους γονείς στην φροντίδα τους με την λανθασμένη εντύπωση ότι θα αντικατασταθούν.

Οι παιδοδοντίατροι θεωρούν απολύτως απαραίτητη την τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων (sealants) στους μόνιμους πρώτους γομφίους (εξαρίτες) αμέσως μόλις ανατείλουν στην ηλικία των 6 ετών, καθώς και στους δεύτερους μόνιμους γομφίους που ανατέλλουν αργότερα στην ηλικία των 12-13 ετών.

Πώς γίνεται η Κάλυψη Οπών και Σχισμών;

Η διαδικασία τοποθέτησης μια κάλυψης οπών και σχισμών είναι πολύ απλή, εντελώς ανώδυνη, και ολοκληρώνεται σε μία μόνο επίσκεψη.

Αρχικά ο οδοντίατρος καθαρίζει προσεκτικά και προετοιμάζει την μασητική επιφάνεια του δοντιού που πρόκειται να καλυφθεί. Δεν απαιτείται τρόχισμα ούτε τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια τοποθετείται το εμφρακτικό υλικό (συνθετική ρητίνη) επάνω στην αδαμαντίνη του δοντιού, ώστε να καλύψει όλες τις οπές και σχισμές της μασητικής επιφάνειας του. Η συνθετική ρητίνη συγκολλάται απευθείας στο δόντι και σκληραίνει με τη χρήση ειδικής συσκευής φωτοπολυμερισμού.

Πόσο διαρκούν οι Καλύψεις Οπών και Σχισμών;

Οι προληπτικές καλύψεις διαρκούν αρκετά χρόνια και παρέχουν 100% προστασία στην καλυμμένη επιφάνεια του δοντιού για όσο διάστημα παραμένουν άθικτες στη θέση τους. Κατά τις τακτικές επισκέψεις στο οδοντιατρείο κάθε 6 μήνες, ο οδοντίατρος ελέγχει μήπως τυχόν έχει αποκολληθεί σε κάποιο σημείο το προστατευτικό στρώμα της ρητίνης, και αν εντοπίσει σημεία φθοράς θα επαναλάβει τη θεραπεία.