Λεύκανση
Τι είναι η λεύκανση των δοντιών;
Η λεύκανση είναι μια τεχνική με την οποία επιτυγχάνουμε την βελτίωση του χρώματος των δοντιών. Μπορεί να γίνει στο ιατρείο, στο σπίτι ή να ξεκινήσει με μια συνεδρία στο ιατρείο και να ολοκληρωθεί στο σπίτι.
Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με την χρήση ειδικά κατασκευασμένων ναρθήκων. Οι νάρθηκες κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εφαρμόζουν απόλυτα στα δόντια σας και παράλληλα να είναι άνετοι και απόλυτα ανεκτοί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στο εσωτερικό του νάρθηκα τοποθετείται το ειδικό λευκαντικό υλικό στη συγκέντρωση που επιλέγει ο οδοντίατρος και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ανα περίπτωση. Συνήθως η λεύκανση στο σπίτι χρειάζεται 5-8 ημέρες.
Οι περιπτώσεις που η λεύκανση δοντιών εφαρμόζεται είναι σε :
- Δόντια που εκ φύσεως δεν είναι λευκά
- Συντηρητική θεραπεία ώστε κάποιος να βελτιώσει την εμφάνιση της οδοντοστοιχίας του
- Χρώσεις δοντιών από λήψη τετρακυκλίνης ή υπερβολική απορρόφηση φθορίου.
- Χρώσεις δοντιών από νικοτίνη ή τροφών που προκαλούν δυσχρωμίες
- Κηλίδες από φθορίωση
ΤΙ είναι η λεύκανση στο Ιατρείο – “Λεύκανση Σε 1 Ώρα”;
Στο Ιατρείο μας διαθέτουμε μια ειδική συσκευή λεύκανσης με την οποία επιτυγχάνεται επιτάχυνση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα η λεύκανση να γίνεται μόνο μέσα σε 1 ώρα. Η ειδική αυτή λάμπα λεύκανσης εκπέμπει φως μήκους κύματος LED, το οποίο ενεργοποιεί το αντίστοιχο λευκαντικό gel που εφαρμόζεται με πινελάκι στην επιφάνεια των δοντιών. Η προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας είναι η απόλυτη προστασία των ούλων και χειλιών από το λευκαντικό gel, αφού αυτό είναι 10 φορές πιο δυνατό από τα συνήθη λευκαντικά υλικά.
Ποια είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία της λεύκανσης;
Για την επιτυχία της λεύκανσης, αλλά και για την ασφάλεια των δοντιών σας, η λεύκανση συστήνεται να γίνεται μόνο όταν το στόμα σας είναι υγιές και απόλυτα θεραπευμένο από προβλήματα οδοντικής τερηδόνας ή ουλίτιδας.
Η διαδικασία της λεύκανσης είναι επίπονη;
Η θεραπεία είναι ανώδυνη.
Η οδοντίατρος Θα σας προτείνει το κατάλληλο σκεύασμα για εσάς, με τη σωστή κατά περίπτωση σύσταση (πχ 5% 10% ή 16% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου) ώστε να μην αισθανθείτε ενοχλήσεις.
Η σωστή κατασκευή των ναρθηκών λεύκανσης με σωστή οριοθέτηση, ώστε να μη διαφεύγει το τζελ παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή των συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα, είναι πολύ ελαφριά και εντελώς διαχειρίσιμα με τη διακοπή της θεραπείας για 1-2 ημέρες.
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη λεύκανση;
Πρέπει να προσεχθεί η περίοδος μετά την λεύκανση. Τις πρώτες τρεις μέρες μετά την λεύκανση πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε. Ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και το κάπνισμα πρέπει να περιοριστούν.
Πάντως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η λεύκανση έχει ημερομηνία λήξης, δεν κρατάει αιώνια, για αυτό πρέπει να γίνεται μία επανορθωτική λεύκανση κάθε έξι μήνες περίπου για να συντηρείται το αποτέλεσμα καθώς και να προσέχουμε λίγο περισσότερο τις «κακές μας συνήθειες» δηλαδή, το κάπνισμα, και τα αναψυκτικά τύπου κόλας, τα οποία έχουν έντονες χρωστικές που εναποτίθενται πάνω στα δόντια μας, καθώς και να χρησιμοποιούμε μία «λευκαντική» οδοντόκρεμα για συντήρηση του αποτελέσματος. .
Πάντοτε τον τελικό λόγο για το πότε θα γίνει μία επανορθωτική συνεδρία είναι στην κρίση του ασθενή, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (όχι πέραν του ενός χρόνου) αν θέλουμε το αποτέλεσμα να παραμένει αναλλοίωτο.