Εμφυτεύματα

Γκανά Χειρουργός οδοντίατρος Ψυχικό εμφυτεύματα

Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν. Είναι το αντίστοιχο ενός δοντιού και στην πραγματικότητα το εμφύτευμα αντιστοιχεί στη “ρίζα” του. Όταν τοποθετηθούν και σταθεροποιηθούν, τότε μπορούν να προσαρμοστούν επάνω τους τα τεχνητά δόντια.

Από τι υλικά κατασκευάζονται;

Συνήθως τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν σχήμα κυλίνδρου, που μιμείται το σχήμα της ρίζας του δοντιού (root-form implants). Είναι κατασκευασμένα από ειδικό τύπο τιτάνιου. Όπως είναι γνωστό, το υλικό αυτό έχει υψηλή αντοχή στην καταπόνηση και επιπλέον είναι απολύτως βιοανεκτό, δηλαδή ο οργανισμός δεν το απορρίπτει ως ξένο σώμα. Πάνω στο εμφύτευμα στηρίζεται η προσθετική εργασία που είναι μια στεφάνη ή γέφυρα και είναι μια μόνιμη αντικατάσταση του δοντιού/ων που έχουν χαθεί.

Υπάρχουν δύο τύποι εμφυτευμάτων που έχουν δοκιμαστεί αποτελεσματικά:

Ενδοδοντικά Εμφυτεύματα

Η τοποθέτηση τους γίνεται με χειρουργική επέμβαση κατευθείαν μέσα στο φατνιακό οστούν. Έπειτα από την πρώτη επέμβαση και εφόσον επουλωθεί ο συνεκτικός ιστός των ούλων, ακολουθεί δεύτερη επέμβαση για να προσαρμοστεί ένας άξονας ή θήκη στο αρχικό εμφύτευμα. Στον άξονα αυτόν τοποθετείται το τεχνητό δόντι ή οι τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Υποπεριοριστικά Εμφυτεύματα

Αποτελούνται από ένα μεταλλικό πλαίσιο το οποίο τοποθετείται κάτω από τον συνεκτικό ιστό των ούλων. Το πλαίσιο σταθεροποιείται στο φατνιακό οστούν κατά την επούλωση των ούλων. Πάνω στους άξονες που δημιουργήθηκαν προσαρμόζονται τα τεχνητά δόντια.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα οδοντικό εμφύτευμα;

Είναι η ιδανική θεραπεία για άτομα που έχουν χάσει ένα η περισσότερα δόντια εξαιτίας ατυχήματος, τερηδόνας η περιοδοντικής νόσου, με την προϋπόθεση ότι έχουν υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και ότι δεν παρουσιάζουν κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Η οδοντίατρος θα σας ενημερώσει για την παρουσία αντενδείξεων που ενδεχομένως θα επηρεάσουν με κάποιο τρόπο την θεραπεία σας.

Παίζει ρόλο η ηλικία στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων ;

Η ηλικία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Η μόνη εξαίρεση είναι τα παιδιά. Σ’ αυτά πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων (μετά την ηλικία των 18 χρόνων στα κορίτσια και ηλικία των 20 στα αγόρια).

 

Με ποιο τρόπο θα φροντίζω τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την συνεχή και τακτική φροντίδα των δοντιών μας. Παρ´ όλο που τα εμφυτεύματα είναι “τεχνητά δόντια” θα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε όπως και στα φυσικά δόντια. Θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά με την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται για όλα τα δόντια. Επιπλέον κατά τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο ο οδοντίατρος θα ελέγχει την σταθερότητα των εμφυτευμάτων σας.

 

Πόση Διάρκεια Ζωής Έχουν τα Οδοντικά Εμφυτεύματα;

Κατά μέσο όρο τα εμφυτεύματα διαρκούν από 10 έως 20 χρόνια. Φυσικά η αντοχή τους εξαρτάται από την στοματική υγιεινή που εφαρμόζεται αλλά και από τους τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους. Επίσης εξαρτάται και από το σημείο του στόματος στο οποίο έχει γίνει το εμφύτευμα. Για παράδειγμα οι γομφίοι φθείρονται ταχύτερα, λόγω της πίεσης που δέχονται, εξαιτίας της θέσης τους στη στοματική κοιλότητα, σε σχέση με τα μπροστινά δόντια.

Μπορείτε να βρείτε τη διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων στα διαγράμματα που ακολουθούν καθώς και κάποιες ενδεικτικές προσθετικές αποκαταστάσεις που έγιναν στο Ιατρείο μας, στο αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.